Zgodovina homoseksualnosti

Posted by
sex oglasi

zgodovina homoseksualnosti

Le malo ljudi ve, da stare civilizacije Egipta, Mezopotamije in Kitajske niso ločevale med heteroseksualno in homoseksualno spolnostjo. Takrat je v osnovi obstajala samo seksualnost, spol ljubezenskega partnerja je bil nepomemben. Tudi Grki so svobodno izbirali med obema spoloma. Bolj kot po določenem spolu so hrepeneli po tistih, ki so bili lepi. Zato bi bilo primerneje govoriti o grški biseksualnosti.

Hebrejci so se s številnimi moralnimi zapovedmi in predpisi razlikovali od katerekoli druge kulture v Mali Aziji in Sredozemlju. V hebrejski kulturi so bile ženske last svojih mož, cenjena je bila seksualnost znotraj zakona, vse ostale oblike pa nezaželene in preganjane. Zakonska zveza je moškemu dala moškost, število žena pa vpliv in moč. Prepovedana je bila masturbacija, nezvestoba, incest in spolni odnosi z živalmi, vsak prekršek pa se je kaznoval s smrtjo.
Zgodnje krščanstvo je prevzelo hebrejski odnos do seksualnosti. Tako Avguštin kot Tomaž Akvinski sta poudarjala, da je ženska dana možu samo za rojevanje otrok, da pa so, ko je moški osamljen in potreben tolažbe, tega sposobni samo moški. Katoliško krščanstvo je na ta način homoseksualnost iztrgalo iz seksualnega kalupa in jo gojilo v podobi moške družbe, ki zaničuje ženske.
V srednjem veku seksualnost postane sveta in kot taka omejena zgolj na zakonsko zvezo in v obliki vaginalne penetracije v misijonarskem položaju. Obsodba homoseksualnosti je bila del splošnega obsojanja mesenega zadovoljstva in spolnih odnosov, ki niso bili namenjeni razmnoževanju.
V 14. stoletju homoseksualnost postane sestavni del satanizma. Tiste, ki so bili obsojeni sodomije so žive sežgali, homoseksualnost pa je postala odlično opravičilo za uničenje sovražnika. Črno obdobje srednjeveškega odnosa do homoseksualnosti prekine humanizem 15. stoletja, ki prinese Michelangelov kip Davida – klasičen primer homoerotične umetnosti.
Konec 17. stoletja protestantizem razvije etiko dela, ponosa nad domom in družino, kjer se problemi rešujejo z molitvijo, samožrtvovanjem in abstinenco. Protestantizem poskrbi za prvi pojav homofobije v zgodovini. Prvič je skupina moških označena za manjvredne in potrebne zaničevanja zaradi njihove seksualnosti. Pred tem je bila sodomija res grešna, a to je bil greh celotnega človeštva, ki trpi zaradi grešnosti, tu pa je prišlo do spremembe od celotnega človeštva k posameznemu človeku. Pravično in pravilno je bilo namreč čutiti jezo do grešnih in jih zato kruto kaznovati.
Francoska revolucija ne le prepove smrtno kazen za spolne zločine in uvede enakost pred zakonom, ampak celo dopusti vse vrste spolnih odnosov v zasebnosti med odraslimi, ki vanje niso prisiljeni, ne glede na spol partnerjev. Homoseksualna dejanja so bila sedaj legalna, a še vedno obsojena s strani družbe.
V 19. stoletju pride v ospredje medicina in njen vpliv v družbi, zato sodomija postane duševna bolezen. Takrat je bila prvič uporabljen termin »homoseksualen«. Zdravniki trdijo, da so homoseksualci pomehkuženi in čutijo potrebo po pasivni podreditvi. Če pomehkuženosti niso uspeli dokazati, so govorili o ženskih možganih v moškem telesu.Homoseksualnost skupaj z ženskim gibanjem postaneta grešni kozel, odgovoren za padec rodnosti – verjamejo namreč, da sta tudi Grčija in Rim propadla zaradi homoseksualnosti.

Iščeš seks brez obveznosti?

DA     NE

Z izbruhom obeh svetovnih vojn je homoseksualnost pridobila tudi razsežnost nezvestobe državi in izraz državljanske nepokorščine ter izdajstva. V času nacistične Nemčije so homoseksualce pošiljali v koncentracijska taborišča na »preobrazbo«, kjer so jih razporejali na najtežja dela in kmalu ubili.
homoseksualnost
20. stoletje je medtem posvečeno razreševanju vzrokov za homoseksualnost, psihoanalizi in Freudu. Svojevrstno revolucijo povzroči tudi Kinsey z raziskavo o spolnih navadah Američanov, saj je opravil 12.000 intervjujev in ugotovil, da ima 37% moških v Ameriki vsaj eno homoseksualno izkušnjo do orgazma.
Kinsey je uspešno potrdil tezo, da obstaja nekaj izključno homoseksualnih in izključno heteroseksualnih ljudi, a da se večina nahaja nekje med tema dvema skrajnostima.

sex oglasi
Prelomnico v zgodovini zatiranja homoseksualcev in začetek modernega gibanja za pravice in svoboščine predstavlja Stonewallski upor leta 1969. Ta serija spontanih in nasilnih demonstracij, usmerjenih proti policijskim racijam, je bila prvi primer aktivnega upora gejev in lezbijk v zgodovini Amerike. Naslednje leto je bil ob obletnici upora v New Yorku in Los Angelesu prvič organiziran Gay Pride March in 2001 prvič tudi v Ljubljani.

Morda vas zanima tudi:

Komentiranje je onemogočeno.